KIYMET COŞKUN & TURGAY FİŞEKÇİ
Nâzım Hikmet, dünyaca bilinen ve ülkemizin adıyla anılan evrensel bir değerimiz, ülkemizin yüzakı. Yaşadığı dönemde uğradığı haksızlıklar, baskılar, hapisler, ölüm tehditleri ve sürgün yıllarına karşın inandığı doğrulardan ödün vermeyen bir aydınımız, sanatçımız, şairimiz.
Bugün artık serbestçe yayımlanan yapıtlarının yanı sıra, ciltler dolusu araştırmayla yaşamı, düşünce dünyası, savaşımı, örgütsel ilişkileri, isyanları, aşkları, hasretleri, mutlulukları irdeleniyor.
Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, kuruluşundan bu yana Nâzım Hikmet’e yönelik haksızlıkların giderilmesi için çalışmalarını yürütüyor. 100. Doğum yılı olan 2002’de, Vakfımızın başvurusu ve Kültür Bakanlığının girişimiyle Unesco tarafından Uluslararası Nâzım Hikmet Yılı ilan edildi; bu çerçevede Nâzım Hikmet’i tanıtan dünya çapında etkinlikler yapıldı.
Vakfımız, düzenlediği bilimsel toplantılarla, konserlerle, sergilerle, şiir dinletileriyle, hazırladığı belgesellerle, bastığı kitaplarla, oluşturduğu Bilgi Merkezi ve internet sitesiyle şairimizi gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor. Elinizdeki kitapla da çoğu Vakıf Bilgi Merkezi’nde bulunan fotoğraflarını sevenlerine sunuyor.
Bu çalışmanın gerçekleşmesinde elbette Nâzım’ın yakınlarının ve sevenlerinin geniş dayanışması ve desteğini gördük. Her birine teşekkür borçluyuz.
Mehmet Ali Aybar, Ataol Behramoğlu, Mazlum Beyhan, Asım Bezirci, Kenan Bengü, Yeşim Bengü, Enis Coşkun, Süleyman Coşkun, Günay Çapan, Turgut Çeviker, Abidin Dino, Koray Düzgören, Atay Eriş, Vera Feonova, Radi Fish, Dr. Galina Grigoryevna, Vedat Günyol, Leonid Heifets, Rasih Nuri İleri, Alpay Kabacalı, Fatma Melda Kalyoncu, Fevzi Kavuk, Memet Fuat, Aziz Nesin ve Nesin Vakfı, Françoise Germain Robin, Edip Sakarya, Kemal Sülker, Sinan Şanlıer, Müzehher Vö-Nü, Ayşe Yaltırım, Samiye Yaltırım, Hikmet Yaltırım ve L’Humanit gazetesine değerli katkıları için ayrı ayrı teşekkür ederiz.
NÂZIM HİKMET VAKFI YAYINLARI
Baskı. 2/ Eylül 2006
Sayfa Sayısı: 214