Kronoloji
Doğum
15 Ocak'ta Selânik'te dünyaya gelir.
Galatasaray Sultanisi
"Feryad-ı Vatan" başlığını taşıyan ilk şiirini yazar. Galatasaray Sultanisi'nde ortaokula başlar.
Nişantaşı Sultanisi
Ekonomik nedenlerle Nişantaşı Sultanisi'ne geçer.
Bahriye Mektebi
Bahriye Mektebi'ne girer.
Hâlâ Servilerde Ağlıyorlar mı?
İlk kez bir şiiri yayınlanır. Yeni Mecmua'da yayınlanan bu ilk şiiri "Hâlâ Servilerde Ağlıyorlar mı?" başlığını taşır.
Öğretmen
Bahriye'yi bitirmesine birkaç ay kala sağlık nedeniyle ayrılmak zorunda kalır. İstanbul işgal altındadır. Arkadaşı Vâ-lâ Nurettin ile birlikte gizlice Anadolu'ya geçer. Ankara Hükümeti tarafından Bolu'ya öğretmen olarak atanır.
Moskova
Azerbaycan üzerinden Moskova'ya gider. Devrimin ilk yıllarına tanık olur. Ekonomi politik öğrenimi görür. Sanat çalışmalarına katılır.
28 Kânunisani
Moskova'da yayınlanan ilk şiir kitabı "28 Kânunisani" sahnelenir. 12 Mart günlü Pravda'da, bu gösteri övgüyle yer alır. Türkiye'ye döner ve Aydınlık Dergisi'nde çalışmaya başlar.
Ankara
Ankara İstiklâl Mahkemesi'nde gizli örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle yokluğunda yargılanarak "onbeş yıl küreğe konulma cezası" verilir. Bu durum onun ülkeden ayrılmasına yol açar. Moskova'ya gider.
Viyana
Viyana'ya geçerek ileride suçlanmasına konu olarak "parti" toplantısına katılır. Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, "küreğe konulma" cezası ortadan kalkar.
Viyana Konferansı
Katılmış olduğu "Viyana Konferansı" nedeniyle İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde yokluğunda yargılanır. Üç ay hapis cezası verilir.
Ankara
Yurda dönmek üzere Moskova'daki Büyükelçiliğe başvurur. Pasaport almak istemektedir. Ancak kendisine yanıt verilmez. Bunun üzerine gizlice sınırı geçerse de Hopa'da yakalanır. İstanbul üzerinden Ankara'ya götürülür. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde, daha önce yokluğunda yapılan yargılamalar yinelenir. Üç ay hapis cezası verilir. Cezaevinde geçirdiği süre göz önüne alınarak serbest bırakılır.
835 Satır
Resimli Ay Dergisi'nde çalışır. İlk şiir kitabı "835 Satır" yayınlanır. Bunu diğerleri izler.
Sesini Kaybeden Şehir
"Sesini Kaybeden Şehir" başlıklı şiiri için dava açılır. Yargıtayca aklanır.
Dava Açılan Kitaplar
"1+1=1", "835 Satır", "Jokond ile Si-Ya-U" ile bir kez daha "Sesini Kaybeden Şehir" ve "Varan 2" adlı kitapları hakkında dava açılır. Hepsinden aklanır.
Kafatası
"Kafatası" oyunu İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda sahneye konur.
Gece Gelen Telgraf
"Gece Gelen Telgraf" şiirinden dolayı yargılanır.Altı ay üç gün hapis cezası verilir.Babası bir kaza sonrası ölür. Onun ölümü üzerine"Hiciv Vadisinde Bir Tecrübei Kalemiye" başlıklı şiiri yazar. Şiirde babasının patronu Süreyya Paşa'ya hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılır.Bir yıl hapis,200 lira para cezasına çarptırılır.Bu sıralarda "gizli örgüt" kurduğu savıyla Bursa Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ayrı bir davada idamı istenir.Dört yıl ağır hapisle cezalandırılır.
Af
Cumhuriyet'in 10. yılı nedeniyle çıkarılan af yasasından yararlanır. Serbest bırakılır.
Aklandı
Gizli örgüt kurmak ve yönetmek savıyla yargılanır ve aklanır.
Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedrettin Destanı
"Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedrettin Destanı" yayınlanır.
Donanma Davaları
Askeri öğrencileri isyana teşvik suçlamasıyla da "Donanma" davaları açılır. Toplam 28 yıl 4 ay ağır hapisle cezalandırılır.
Memleketimden İnsan Manzaraları
Bursa'da "Memleketimden İnsan Manzaraları"nı yazmaya başlar.
Orhan Kemal
Cezaevi arkadaşı Orhan Kemal tahliye olur. Balaban'ın resim çalışmalarına yardımcı olur, yetişmesini sağlar.
Karaciğer ve Kalp Rahatsızlığı
Karaciğer ve kalp rahatsızlıkları başlar.
Tevfik Fikret ve Nâzım Hikmet
Basında haksız mahkumiyetine ilişkin yazılar artmaya başlar. Ahmet Emin Yalman, Vatan Gazetesi'nde "Tevfik Fikret ve Nâzım Hikmet" başlığını taşıyan bir yazı yayınlayarak dikkatleri Nâzım'ın haksız mahkumiyeti çeker.
Uluslararası Barış Ödülü
Yurt içinde ve dışında çeşitli kuruluşlarca "Nâzım'a Özgürlük Kampanyaları" açılır. Meclis'in, gündeminde bulunan Af Kanunu'nu çıkarmadan tatile girmesi üzerine, Nâzım, 8 Nisan'da açlık grevine başlar. Aynı gün, Bursa'dan İstanbul'a Paşakapısı Cezaevi'ne götürülür. 23 Nisan'da grevini avukatlarının isteği üzerine geçici olarak durdurur. Ağır hastadır. Doktorlar üç ay bir hastanede tedavi görmesi gerektiğini belirtirler. Ancak durumunda hiç bir değişiklik olmayınca 2 Mayıs'ta yeniden greve başlar. Açlık grevi kamuoyunda büyük yankı uyandırır. İmza kampanyaları başlatılır. "Nâzım Hikmet" adlı bir dergi çıkarılır. 9 mayıs'ta annesi Celile Hanım, 10 Mayıs'ta şair Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rifat açlık grevine başlarlar. 14 Mayıs seçimleri sonucunda ortaya çıkan yeni durum üzerine, 19 Mayıs'ta greve ara verir. Çıkarılan Genel Af Kanunu'yla serbest bırakılır. 22 Kasım'da Dünya Barış Konseyi tarafından Pablo Picasso, Paul Robeson, Wanda Jakubowska ve Pablo Neruda'yla birlikte "Uluslararası Barış Ödülü"nü almaya hak kazandığı açıklanır. Kendisinin katılamadığı törende ödülünü Neruda alacaktır.
Oğlu Memed
Oğlu Memed dünyaya gelir. Askere çağrılır, 49 yaşında ve hastadır. Üstelik askeri okulda öğrenci olarak geçirdiği sürelerin yasa gereği askerliğe sayılması gerekmektedir. Yaşamına yönelik tehditler üzerine ülkeden ayrılır. 15 Ağustos günlü resmi gazetede, Bakanlar Kurulu kararıyla "yurttaşlıktan çıkarıldığı" duyurulur. Dünya Barış Konseyi'nin bir yıl önce kendisine verdiği "Uluslararası Barış Ödülü"nü, Prag'da düzenlenen bir törende alır.
Çin
Çin'e gider. Ancak hastalanınca gezisini yarım bırakmak zorunda kalır. Enfarktüs geçirmiştir. Dört ay yatar. Bundan sonraki yaşamı artık doktor gözetiminde geçecektir.
Bir Aşk Masalı
Uluslararası toplantılara katılmayı sürdürür. "Bir Aşk Masalı" oyunu Moskova'da sahnelenir. Bunu diğer oyunlarının sahnelenmesi izler.
Paris
Paris'e gider. Aralarında Aragon ve Picasso'nun da bulunduğu çok sayıda yazar ve sanatçıyla görüşür.
60. Yaş Günü
Sovyet Yazarlar Birliği tarafından 60. yaş günü kutlanır. Yazarlar Evi'nde düzenlenen gecenin ertesinde Politeknik Müzesi'nde, okuyucuları için ikinci bir toplantı gerçekleştirilir. Gecenin yöneticiliğini İlya Ehrenburg yapar.
Cenaze Merasimim
Afrika'ya, Tanganika'ya gider. Nisan ayında "Cenaze Merasimim" başlıklı şiirini kaleme alır. 3 Haziran sabahı evinde ölür.