Çağrılı Konuşmacılar
Sevim McCutcheon
Sevim McCutcheon, Kent State Üniversitesi’nde (Ohio, ABD) Katalog Kütüphanecisi ve Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Uzmanlık alan(lar)ı kitap, e-kitaplar, e-tezler ve haritaların -RDA ile- kataloglanmasıdır. McCutcheon, OhioLINK Consortium’un elektronik tezleri RDA (Resource Description and Access) ile kataloglama standartları (platinum.ohiolink.edu) geliştiren çalışma grubunun ve OhioLINK ETD Council’un üyesiydi.
Kısa bir süre önce McCutcheon ve arkadaşları, “Resource Description and Access (RDA) Adoption and Implementation in U.S. Public Libraries” başlıklı makaleleri için; ABD halk kütüphanesi kataloglamacılarının RDA’ya geçişine ilişkin eğitim gereksinimleri ve görüşlerinini saptayan ulusal çaplı bir anket uygularayak, önemli bir araştırma yürüttüler.
Kent State Üniversitesi kütüphanesinde çalışmadan önce McCutcheon, bir Ohio halk kütüphanesinde teknik hizmetler birimi amiri olarak, Ohio’nun 66 halk kütüphanesinden oluşan bir konsorsyumda özgün kataloglamacı ve eğitimci olarak ve OCLC’nin sözleşmeli kataloglama biriminin (Contract Cataloging Department) Türkçe, Osmanlı Türkçesi ve modern Yunanca dillerinde uzmanlaşan özgün kataloglamacı olarak görev yürütümüştür.
McCutcheon’un Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında Bilgiye Erişim/Kataloglama Sorunları Sempozyumu’ndaki konuşması, ABD halk kütüphanelerinin yeni kataloglama kurallarına geçiş süreci ile -uygulamalarıyla örneklendirerek- kuramsal ve uygulamalı olarak RDA’ya geçiş ve uyum sorunları ile çözüm önerilerne ilişkin kapsamlı bir bakış sunmaktadır.
Prof. Dr. Doğan Atılgan
Prof. Dr. Doğan Atılgan, Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde Öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Uzmanlık alanları arasında Kataloglama ve Sınıflama, Bilginin organizasyonu, Elektronik yayıncılık ve açık erişim bulunmaktadır. 1985 yılından bu yana Kataloglama ve Sınıflama, Bilginin Organizasyonu, Süreli yayınlar konusunda dersler veren Atılgan’ın bu konularla ilgili kitap ve makaleleri bulunmaktadır.
Akademik çalışmalarına başlamadan önce 1978-1985 yılları arasında Milli Kütüphanede kütüphaneci olarak görev yaptı.1996-2002 yılları arasında da Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanlığında bulundu. Atılgan, Milli Kütüphane, Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi kütüphanelerinin kaynaklarının bilgisayar ortamında kataloglanması projelerinde danışman veya proje yöneticisi olarak görev aldı, DTCF yazmalarının Bilgisayar ortamına atılması projesinde de konu uzmanı olarak çalıştı.
2002 yılından beri Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığını yürüten Atılgan 2012 yılında RDA Türkiye grubunun oluşturulması ve RDA çalışmalarının Türkiye’de başlamasına öncülük etti.
Atılgan’ın Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında Bilgiye Erişim/Kataloglama Sorunları Sempozyumu’ndaki konuşması Türkiye’de kataloglama ve sınıflamanın gelişim süreci ve sorunları ile Türkiye’de RDA çalışmaları konusunda olacaktır.