Tarık Akan Toplantıları I
NÂZIM HİKMET KÜLTÜR VE SANAT VAKFI
TARIK AKAN TOPLANTILARI I
Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında
Bilgiye Erişim/Kataloglama Sorunları Sempozyumu
14-15 Eylül 2017, İstanbul
AMAÇ & KAPSAM
Türkiye’de, üniversitelerdeki bilgi ve belge yönetimi bölümleri ulusal bir plan ve programa bağlı olmadan sayıca hızla artmış; salt para kazanma kaygısıyla alan standartlarını hiçe sayan bilgi düzenleme (arşiv/kütüphane kurma) konusunda ticari şirketler türemiş ve ulusal bir eşgüdüm merkezi olması beklenen Milli Kütüphane’nin dışa kapalı bir politika izlemesi ortak kararlar alma konusunda meslek elemanlarını dayanaksız bırakmaktadır. Eşgüdüm açısından bütün yük, yetkileri sınırlı sivil örgütlerimize düşmekte ve sorumlu birkaç meslektaşın web üzerinde açtıkları mesleki konularda işbirliği yolları sürdürülmeye çalışılmaktadır. Söz konusu koşullarda tekbiçim (standart) ve işbirliği mesleği olan bilgi ve belge yönetimi alanında ulusal düzeyde ortak bir tutum içinde hareket etmemiz ne yazık ki olanaklı görünmemektedir.
Büyük emeklerle kotarılan ve oldukça da işe yarayan TO-KAT (Toplu Katalog) web sitesi dikkatli incelendiğinde meslek elemanını şaşkınlığa düşürecek uygulamalarla karşılaşıyoruz. Öğrencilerimizi, eğitim kurumlarında birbirinden ayırımlı bilgi ve terimlerle donatıyoruz.
Bilgi ve belge yönetimi alanında bilgisayar teknolojileri kullanımı günlük iş ve işlemleri büyük ölçüde rahatlatıp kolaylaştırırken, bir o kadar da sorunların artmasına yol açmış görünmektedir. Söz konusu sorunların ele alınıp tartışılması, konu uzmanları ve uygulamacıların bir araya gelmesi, bu bağlamdaki durum saptamaları, görüşler ve önerilerin ulusal bir açıdan değerlendirilmesi amacıyla Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile Şişli Belediyesinin işbirliğiyle TARIK AKAN TOPLANTILARI I adı altında “Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında Bilgiye Erişim/Kataloglama SorunlarıSempozyumu” gerçekleştirilmiştir.
Temel amacı kataloglama ve bilgiye erişim konusunda yaşanan kuramsal ve uygulama sorunlarını kapsayıcı biçimde ele almak, tartışmak ve uluslararası kural ve standartlar bağlamında mümkünse ulusal ortak kararlar almaktır. Bu bağlamda kütüphane, bilgi merkezi ve arşivlerde;
- Kataloglama
- Merkezi Kataloglama
- Özgün Kataloglama
- Toplu Katalog
- TO-KAT
- Sınıflama
- Konu Başlıkları
- Dizin Kavramları
- Yer Numarası
- Yetke Dizimi
- AAKK2
- RDA
- Bilgiye Erişim
- Kütüphane Programları vb. gibi bilginin düzenlenmesi ve
bilgiye erişime ilişkin çeşitli konu ve sorunların ele alınması hedeflenmektedir.
ÖNEMLİ TARİHLER
Sempozyum tarihleri: 14-15 Eylül 2017
Bildiri metni son gönderim tarihi: 15 Kasım 2017
İLETİŞİM
Sempozyum Düzenleme Kurulu
Hasan S. Keseroğlu
[email protected]
Elsa Bitri
[email protected]
Sempozyum sekreteryası
[email protected]
SPONSOR