Yurt İçi Etkinlikler
Tepebaşı Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen lise ve dengi okullar arası “Nâzım Hikmet Şiirleri Okuma Yarışması” 3 Haziran’da sonuçlandı. On lise ve dengi okulun katıldığı yarışmada birinciliği Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden Eda Çeltikçi, ikinciliği Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nden Ezgi Özcan, üçüncülüğü Cumhuriyet Lisesi’nden Emine Ejder aldı. Mansiyonlar ise Fatih Fen Lisesi’nden Aydın Cem Keser, Atatürk Lisesi’nden İbrahim Kaymak, Eskişehir Anadolu Lisesi’nden Cihan Çiloğlu arasında paylaştırıldı.
İzmir’de 4 Haziran’da koreograf Neşe Olcay yönetiminde 32 buz pateni sporcusunun hazırladığı “Ateş ve Buz” adlı Nâzım Hikmet’in 18 şiirinin seslendirildiği bir gösteri gerçekleştirildi.
TKP Diyarbakır İl Örgütü, 8 Haziran’da Diyarbakır Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu’nda düzenlediği etkinliklerle Nâzım Hikmet’i andı. Diyarbakır Büyükşehir Çocuk Korosu ve Aşık İhsani’nin seslendirdiği türkülerin yanı sıra şiir dinletisi ve dia gösterisi de yapıldı.
Emeğin Partisi (EMEP) Antep İl Örgütü, 9 Haziran’da “Nâzım Hikmet 100 Yaşında” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe; Adnan Özyalçıner, Mustafa Yalçıner, İsmail Özhamarat ve Emeğe Türkü müzik grubu katıldı.
Divriği Kültür Derneği’nin düzenlediği “18. Geleneksel Pilav ve Kültür Şenliği” bu yıl Nâzım Hikmet’in 100. doğum yılı nedeniyle Nâzım Hikmet Vakfı’yla beraber düzenlendi. 9
Haziran’da Belgrad ormanında gerçekleştirilen etkinliğe; Şahkulu Semah Ekibi, Güneşe Türkü Grubu, Komo Amed, Hasan Erdoğan, Ali Haydar Timisi, Nihat Behram, Grup Yorum, Fuat Saka, Hasan Yükselir ve Esin Afşar katıldı.
İzmir’in Aliağa ilçesinde Eğitim-Sen ile Petrol İş Aliağa Şubesi’nin işbirliğiyle 10 Haziran’da “Türkülerle Nâzım Hikmet’ Şiirleri” gecesi düzenlendi.
Pen Yazarlar Derneği, Nâzım Hikmet’i yurtdışına kaçışının 51. yıldönümünde, Plekhanov adlı gemiye bindiği yer olarak bilinen Rumelifeneri’nde 16 Haziran’da andı. Pen üyeleri, konuklar ve tiyatro sanatçıları Nâzım Hikmet’ten şiirler okuyup, anılarından söz ettiler. Katılımcılar, ressam Teoman Südor’un Nâzım’ın “Karınca ile Ağustos Böceği” şiirinden esinlenerek yaptığı bir tabloyu kırmızı karanfiller eşliğinde denize bıraktılar.
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinlikte Tilbe Saran ve Cüneyt Türel, Nâzım Hikmet’ten hasret şiirleri okudu.
Eskişehir Sanat Derneği’nde 20 Haziran’da düzenlenen söyleşi gününde Ali Baş, Nâzım Hikmet’in yaşam öyküsünden kesitler sundu.
2. Kuşadası Altın Kıyı Kısa Film Festivali çerçevesinde 26 Haziran’da Ataol Behramoğlu, Emin Karaca, Oğuz Makal ve Haşmet Zeybek’in katıldığı “Nâzım Hikmet 100. Yıl” konulu bir panel düzenlendi.
Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) Nâzım Hikmet’in 100. doğum yılı etkinlikleri kapsamında “Bizim Radyo’da Nâzım Hikmet” adlı bir kitap yayımladı. Kitapta, şairimizin 1958 – 1963 yılları arasında Bizim Radyo’da yaptığı konuşma metinleri yer alıyor.
Kültür Bakanlığı, Nâzım Hikmet ve eserleri hakkında Türkiye’de ve dünyada yazılan eserleri bir katalogda topladı. Milli Kütüphane Başkanlığı tarafından şairimizin doğumunun 100. yıldönümü dolayısıyla yayımlanan bibliyografyada, Nâzım Hikmet’in yazdığı eserler ile onun hakkında yazılan eserler, makaleler ve kitap dışı materyal olmak üzere 1671 bibliyografik künye araştırmacıların hizmetine sunuldu. Bahriye Balkan tarafından hazırlanan bibliyografya için Milli Kütüphane koleksiyonunun yanı sıra yurtiçinden 39, yurtdışından 53 kütüphane koleksiyonu tarandı.
Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube’nin 26 Haziran’da düzenlediği “Nâzım Hikmet ile güneşe yolculuk” başlıklı etkinlikte müzik ve şiir dinletisi ile halk oyunları gösterisi sunuldu. Urla Lisesi öğrencileri “kuvayi Milliye”yi sahneledi.
İkinci Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları’nda 28 Haziran’da Ataol Behramoğlu, “Nâzım Hikmet Yılı’nda Türk Şiiri” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Zonguldak’ta Temmuz ayında Zonguldak İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nün teşviği, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile ülke genelindeki yayınevlerinin katılımıyla “Nâzım Hikmet ve Okuma Yılı Kitap Fuarı” açıldı.
Emeğin Partisi (EMEP) İnegöl İlçe Örgütü tarafından Temmuz ayında “Bizim Nâzım Şenliği” başlıklı bir etkinlik düzenlendi.
Emin Karaca ve Eşber Yağmurdereli’nin katıldığı “Nâzım Hikmet ve Türkiye Solu” başlıklı söyleşi 11 Ağustos’ta Beyoğlu Dersaadet’te gerçekleşti.
16 – 18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen 8. Altınoluk Antandros Yaşama Saygı Kültür ve Sanat Festivali’nde gerçekleştirilen “Nâzım Hikmet ve Ben Bir İnsan Üzerine” başlıklı söyleşisi Mustafa Şerif Onaran, Rüştü Asyalı ve Hayati Asılyazıcı katıldı. Festivalde Ankara Devlet Tiyatrosu “Ben Bir İnsan” oyununu sahneledi.
13. Uluslararası Hacı Bektaş Veli anma törenlerinde “Nâzım” adlı bir söyleşi gerçekleştirildi.
16 Ağustos’taki söyleşiye Can Dündar, Rutkay Aziz, Zülfü Livaneli ve Yaşar Kemal katıldı.
Can Yücel’in anısına “Can Şenliği” başlığı altında düzenlenen “Datça-Knidos Kültür ve Sanat Etkinlikleri”nin yedincisi bu yıl Nâzım Hikmet’in anısına 23 – 26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. 23 Ağustos’ta Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen açılış töreninin ardından Nâzım Hikmet Vakfı’nın düzenlediği “Nâzım Hikmet Fotoğraf Sergisi”nin açılışı yapıldı. Derya Alabora’nın Nâzım’ın dizeleriyle sunduğu izlencede, Serdar Yalçın’ın piyanosu eşliğinde Erol Uras, kendi sazıyla Sadık Gürbüz Nâzım türküleri seslendirdi. Gecede, Zeynep Tanbay, Nâzım’ın iki şiirini dansla yorumladı. “Can Şenliği’nde” Genco Erkal, Nâzım şiirlerinden oluşan “İnsanlarım”ı, Mümtaz Sevinç “Bir Çift Sözümüz Var Aşka Dair” adlı oyunu sundu, Işıl Özgentürk’ün bir Nâzım şiiri üstüne gerçekleştirdiği “Kısa Film Senaryo Atölyesi” yer aldı.
Akşehir’de 24 Ağustos’ta kutlanan “Onur Günü”nde halkın da katılımıyla “Kuvayı Milliye Yürüyüşü” düzenlendi. Yürüyüş, Ruhi Su’nun seslendirdiği Nâzım Hikmet’in “Kağnılar Geçiyor Akşehir’den” dizeleriyle başladı.
İzmir’de 26 Ağustos – 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 71. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda 28 Ağustos’ta Bilsen Başaran, Asım Gönen, Zübeyde Turan, Metin Erten, Tacim Çiçek’in katıldığı “Nâzım Hikmet/Şeyh Bedrettin Destanı” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Etkinlikte Mustafa Gökçek Tiyatrosu da yer aldı.
Ankara Üniversitesi Türkçe Öğrenim Merkezi Antalya Şubesi ile Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği etkinlikte Nedim Gürsel, Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu’nda 31 Ağustos’ta “Nâzım Hikmet’in Şiirine Genel Bir Bakış” başlıklı bir konuşma yaptı.
İzmir Aliağa’da 30 Ağustos – 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 13. Emek ve Barış Şenlikleri’nde Nâzım Hikmet Vakfı işbirliğiyle düzenlenen etkinliklerde Ankara Sanat Tiyatrosu “Yolcu”yu sahneledi. “100. Yılında Nâzım Hikmet” başlıklı panele Zeynep Oral, Atilla Coşkun, Turgay Fişekçi, Güzin Dino ve Tarık Akan katıldı. Cüneyt Türel’in Nâzım şiirleri seslendirdiği etkinlikte Ömer Özgeç de Nâzım dizelerinden bestelediği eserlerini seslendirdi.
31 Ağustos – 1 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen 12. Uluslararası Avanos El Sanatları ve Turizm Festivali’nde Kemal Özer, Tevfik Taş ve Feridun Andaç’ın katıldıkları “Dünya Şairi Nâzım” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.
1 – 5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 39. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Nâzım Hikmet adına bir anma programı yapılacak. Anma programı çerçevesinde “Hoş Geldin Bebek” oyunu sahnelenecek.
21 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 14. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında, “video ortamı”nın kullanıldığı sanat çalışmalarını kapsayan “Nâzım Hikmet ve Çağrıştırdıkları” başlıklı “Video ile Nâzım” adlı bir program düzenlenecek. Programa, Nâzım Hikmet’in eserleri, yaşamı, kişiliği ve hayata bakışı ile ilgili olan ve “video ortamı”nın bir ifade ya da dışavurum aracı olarak kullanıldığı çalışmalar kabul edildi.