Yurt İçi Etkinlikler
Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı Özgür Üniversite’nin 17 Mart’ta düzenlediği “20. Yüzyılın Politik Gelişmeleri İçerisinde Nâzım Hikmet” başlıklı toplantıya Rasih Nuri İleri katıldı.
PEN Yazarlar Derneği’nin İstanbul AKM’de 21 Mart’ta düzenlediği “Dünya Şiir Günü Kutlaması”nda Nâzım Hikmet’in şiirlerini Mehmet Ali Alabora, Mustafa Alabora, Rutkay Aziz, Yıldız Kenter, Cüneyt Türel, Sumru Yavrucuk seslendirdi.
Nâzım Hikmet 100. Yıl Etkinlikler Kurulu’nun 23 Mart’ta Devlet Opera ve Bale Sanatçıları Vakfı Afife Jale Sahnesi’nde gerçekleştirdiği “Nâzım Hikmet Bir Oyun Yazarı Olarak Dünya Klasiği midir?” başlıklı seminere Coşkun Bükten, Tuncer Cücenoğlu, Erem Melike Roman, Zühtü Baydar katıldı. Paneli Yılmaz Onay yönetti.
Edebiyatçılar Derneği’nin 21-24 Mart tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği 1. Ankara Uluslararası Şiir Buluşması’nda “Dünya Şiir Günü’nde Dünyanın Nâzım’ı” başlıklı anma gerçekleştirildi.
Ankara Emek Gençliği 24 Mart’ta “Nâzım 100’üncü Doğum Yılında Gençliğe Geleceğe Sesleniyor” başlıklı bir etkinlik düzenledi.
Balıkesir’in Gömeç ilçesinde Nâzım Hikmet Barış ve Dostluk Ormanı oluşturuluyor. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV)’nın satın aldığı arazide ilk fidan dikimi 24 Mart’ta yapıldı. Ayrıntılı bilgi www.tustav.org sitesinden elde edilebilir.
Lüleburgaz Halk Eğitim Merkezi’nde 31 Mart’ta düzenlenen 3. Edebiyat Günleri’nde Nâzım Hikmet’in fotoğraflarından oluşan sinevizyon gösterisi yapıldı. Lüleburgaz ve Anadolu Lisesi öğrencileri Nâzım Hikmet’in şiirlerini seslendirdi.
Mart ayındaki Türkiye Beyin Araştırmaları ve Sinir Bilimleri Derneği (TÜBAS) Dünya Beyin Haftası etkinliklerinde “Bilim, Sanat ve Nâzım Hikmet” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panele Nuran Hariri, Oğuz Makal, Yılmaz Onay ve Namık Kuyumcu katıldı.
Çorlu’da Nisan ayının başında düzenlenen etkinlikte Nâzım Hikmet anıldı. Etkinliğe Mustafa Yalçıner, Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner katıldı.
Server Tanillli Ankara’da “Nâzım Hikmet’in Şiir Dünyası” adlı etkinliğini 2 Nisan’da Atılım Üniversitesi’nde, 3 Nisan’da Ankara Üniversitesi’nde, 4 Nisan’da Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda gerçekleştirdi. Tanilli’ye Atılım Üniversitesi’nde Barış Atakan, Ankara Üniversitesi’nde Fatih Erenler, Uğur Mumcu Vakfı’nda Hüseyin Çiğdem sazlarıyla eşlik ettiler.
İstanbul Beksav’da 6 – 7 Nisan’da “Bütün Boyutlarıyla Nâzım Hikmet Ran” sempozyumu gerçekleştirildi. Başlıklar ve katılımcılar şöyle: Düşünce Hayatımızda Nâzım Hikmet’in Yeri (Vedat Türkali), Nâzım Hikmet’in Yaşamından İki İzlek (Nihat Behram, Serol Teber), Nâzım Hikmet’te Sanat, Politika ve İdeoloji (İbrahim Çiçek, Kutsiye Bozoklar, Aydın Çubukçu, Emin Karaca), Nâzım Hikmet Üstüne Sorgulamalar (Haluk Gerger, Sezai Sarıoğlu, Mustafa Köz), Nâzım Hikmet İçin Ayıklamalar (Cengiz Gündoğdu). Etkinlikte Sezai Sarıoğlu, Ruhan Mavruk ve Nihat Behram şiir dinletisi de sundu.
TÜYAP ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle 6 – 14 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 7. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nın teması “2002 Nâzım Hikmet Yılı : Bu Hasret Bizim” olarak belirlendi. Ağırlıklı olarak Nâzım Hikmet’in yaşamının ve sanatının konu edildiği çeşitli konferans, panel ve söyleşilerin düzenlendiği fuara yaklaşık 200 yazar, sanatçı, bilim adamı, politikacı ve gazeteci konuşmacı olarak katıldı.
13 – 28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 21. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde “Nâzım Hikmet 100 yaşında” bölümünde senaryosu Nâzım Hikmet’e ait olan filmler ve Nâzım Hikmet ile ilgili belgeseller gösterildi.
Tuzla’da 13 Nisan’da deri ve tersane işçilerinin düzenlediği “Nâzım’la Buluşma” etkinliğine
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, EMEP İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan, Sennur Sezer, Adnan Özyalçıner ve Aydın Çubukçu konuşmacı olarak katıldı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 14 Nisan’da düzenlenen “İlkbahar, Nâzım Hikmet ve Başka Şeyler” başlıklı etkinliğe; Cevat Çapan, Turgay Fişekçi, Semih Gümüş, Refik Durbaş ve Hakan Savlı katıldı.
Denizli’de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin 15 Nisan’da düzenlediği Nâzım Hikmet’i anma etkinliğine Server Tanilli katıldı.
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin Eğitim-Sen ve Eğit-Der ile birlikte 18 Nisan’da gerçekleştirdiği etkinlikte Server Tanilli “Nâzım Hikmet’in Şiir Dünyası” adlı bir şiir resitali verdi. Tanilli’ye bağlaması ile Fatih Erenler eşlik etti. Aynı etkinlik Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nde Uludağ Üniversitesi ve Osmangazi Belediyesi’nin katkılarıyla 19 Nisan’da tekrarlandı.
İSTEK Özel Semiha Şakir Lisesi’nin kampusünde 18 Nisan’da “Doğumunun 100. Yılında Şiirlerle Nâzım Hikmet” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirildi.
Antalya Kültür Merkezi’nde 18 Nisan’da “Nâzım Hikmet’i Anma” etkinliği gerçekleştirildi.
Emeğin Partisi (EMEP) Altındağ İlçe Örgütü 21 Nisan’da düzenlediği etkinlikte Nâzım Hikmet’in 100. doğum yılını andı.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 24 Nisan’da “Nâzım Hikmet ve Sinema” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Engin Ayça’nın yönettiği panele Gülsen Tuncer, Eray Canberk ve Ahsen Deniz Morav katıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak kampusünde 25 Nisan’da Nâzım Hikmet’in 100. yaşı nedeniyle düzenlenen toplantıya Atilla Coşkun, Yıldız Sertel ve Feridun Andaç katıldı.
“100. Yılında Nâzım Hikmet” başlıklı Mehmet Kuzulugil’in katıldığı söyleşi 27 Nisan’da Ankara Nâzım Kültürevi’nde gerçekleşti.
Eğitim-Sen Ortaca temsilciliğinin 27 Nisan’da düzenlediği “Nâzım Hikmet’i Anma” etkinliğine Ataol Behramoğlu katıldı .
Bursa Teyyare Kültür Merkezi’nde 27 Nisan’da düzenlenen “Nâzım Hikmet’i Anma” gününde Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği Nâzım Hikmet fotoğrafları sergisi ve “Nâzım Hikmet” belgeseli izlendi. Nahit Kayabaşı’nın yönettiği panele Afşar Timuçin ve Sennur Sezer katıldı.
Yunanistan Gümilcine’de 9 Mart’ta Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği tarafından gerçekleştirilen ve Esin Afşar, Zekai Müftüoğlu, Filopimin Andriadis, Sula Kiracoğlu ve Zaharias Tilios’un konuk olduğu “Nâzım Hikmet Anma Gecesi” 27 Nisan’da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde tekrarlandı.
Beykent Üniversitesi’nde 30 Nisan’da gerçekleştirilen “100. Doğum Yılında Nâzım Hikmet” başlıklı etkinlikte Volkan Konak’ın gitarı eşliğinde Sunay Akın Nâzım Hikmet’in şiirlerini okudu.
1- 4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen 3. Bursa Sinema Şenliği’nde Nâzım Hikmet iki filmle anıldı. Nâzım Hikmet’in senaryosunu yazdığı, Ejder İbrahimov’un yönettiği “Bir Mahallede İki Delikanlı” ve Başar Sabuncu’nun yönettiği “Bir Mahallede İki Delikanlı” Bursa Sinema Şenliği’nde izlendi. Maragarita Malayeva, Ataol Behramoğlu, Vedat Türkali, Nevzat Şenol ve Vecdi sayar’ın katıldıkları söyleşide de Nâzım Hikmet’in sineması tartışıldı.