Yurt İçi Etkinlikler
Şiirkent Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi ve Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği, Okan Yüksel ve Yunus Bekir Yurdakul’un katılımıyla 2002 Ocak ayının başında İzmir’de Konak Kültür Merkezi’nde düzenlediği etkinlikte Nâzım Hikmet’i andı.
İzmir İl Kültür Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle 13 Ocak’ta düzenlenen etkinlikte Nâzım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı adlı oyununu Güzel Sanatlar Oyuncuları Akademik Tiyatro Topluluğu sahneledi. Ayrıca gecede Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türkiye Opera ve Bale Çalışanları Vakfı’nın (TOBAV) Oda Müziği ve Çocuk Korosu birer dinleti sundu, İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOP) sanatçıları da özel bir bale gösterisi sahneledi.
Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın Şişli Belediyesi ile birlikte 14 Ocak’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği Nâzım Hikmet Yılı Açılış Gecesi’nde Genco Erkal’ın şiir dinletisi, Zülfü Livaneli’nin konseri ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın yapımcısı olduğu, yönetmenliğini Can Dündar’ın yaptığı “Nâzım Hikmet” belgeseli izlendi. Ayrıca “Nâzım Hikmet Fotoğraf Sergisi”nin açılışı yapıldı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi ve Nilüfer Belediyesi’nin 15 Ocak’ta düzenlediği Nâzım Hikmet’i Anma Gecesi’ne Refik Erduran, Cevat Çapan, Feridun Andaç, Mehmet H. Doğan ve Necati Akgün konuşmacı olarak katıldı. Mümtaz Sevinç, Seray Gözler ve Taner Birsel şairimizin şiirlerini seslendirdi.
Manisa Salihli Belediyesi 15 Ocak’ta düzenlediği etkinlikte Nâzım Hikmet’i andı. Salihli Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı oyunun sergilendiği geceye Şükran Kurdakul konuşmacı olarak katıldı. Aynı gece Nâzım Hikmet Vakfı’nın fotoğraf sergisi de açıldı.
Antalya Altın Portakal Kültür Vakfı, Nâzım Hikmet’i 15 Ocak’ta düzenlediği etkinlikte andı.
Aynı gün Antalya Devlet Tiyatrosu oyuncuları ile Muratpaşa Belediyesi Gönüllü Kadın Çalışma Grubu’nun ortaklaşa düzenlediği “Nâzım İçin Bir Şiir Dinletisi” Antalya Devlet Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi.
Bursa’da 15 Ocak’ta Fethiye Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma gecesine Refik Erduran, Cevat Çapan, Feridun Andaç ve Mehmet Doğan katıldı. Gecede ayrıca Mümtaz Sevinç, Seray Gözler, Oktay Koruman Nâzım Hikmet’in şiirlerini seslendirdi.
Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi, 15 Ocak’ta düzenlediği toplantıyla şairimizi andı.
Nâzım Kültürevi, 15 Ocak’ta İstanbul AKM’de “Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar” başlıklı bir etkinlik ve Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde “Nâzım Aramızda” yürüyüşü düzenledi.
Aynı tarihte Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Nâzım Hikmet 100 Yaşında / Yaşamaya Devam Ediyor Hâlâ” başlıklı karma fotoğraf sergisi açıldı. Nâzım Kültürevi’nin Çankaya Belediyesi ile ortaklaşa düzenledikleri etkinlikler kapsamında 16 Ocak’ta yine Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Memleketimden İnsan Manzaraları” adlı resim sergisi açıldı ve “Hayatın ve Aşkın Adamı Nâzım Hikmet” paneli düzenlendi. 17 Ocak’ta ise Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Nâzım Hikmet 100 Yaşında” paneli düzenlendi.
İzmir Narlıdere Belediyesi’nin, 16 Ocak’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Nâzım 100 Yaşında” başlıklı etkinliğe; anılarıyla Refik Erduran, şiir okumalarıyla Halil Ergün, Hakan Tartan, Mümtaz Sevinç, Berhan Şimşek, Nebil Özgentürk, Ünal Ersözlü ve Dedocan katıldı. Aynı gecede Yunus Kırılmış’ın türküleri dinlendi, Koza İpek’in ise bale gösterisi izlendi.