Yurt İçi Etkinlikler
YURT İÇİNDEKİ NÂZIM HİKMET ETKİNLİKLERİ
Besteleri Fazıl Say’a ait olan, Kültür Bakanlığı’nın önerdiği “Nâzım” projesi 4 – 5 Ekim 2001’de Ankara’da Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’nda, 8 – 9 Ekim 2001’de İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Şiirlerin Genco Erkal tarafından seslendirildiği projede Sertap Erener, bariton Tuncer Tercan, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı Naci Özgüç yönetti.
“Nâzım”, 30 Haziran’da Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı’nın düzenlediği “2002 Yaz Etkinlikleri” kapsamında Efes Antik Tiyatro’da da sahnelendi.
“Nâzım” oratoryosu, İstanbul’da 16 – 17 Eylül 2002 tarihinde gerçekleştirilen UNESCO Kültür Bakanları Toplantısı kapsamında Kültür Bakanlığı ve Nâzım Hikmet Vakfı’nın organizasyonluğunda 16 Eylül’de Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde, 17 Eylül’de ise Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelendi.
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Nâzım Hikmet’in anısına bir defaya mahsus olmak üzere şiir ödülü verdi. Fethi Naci, Cevat Çapan, Doğan Hızlan, Naci Güçhan, Turgay Fişekçi ve Rahmi Emeç’ten oluşan seçici kurul, bu ödüle “Dizeler” adlı kitabıyla Erdal Alova’yı değer gördü. Alova’ya ödülü 19 Ocak’ta Eskişehir’de düzenlenen törenle verildi.
Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapılan Nâzım Hikmet Anıtı, İzmir Kültürpark’taki İzmir Sanat Evi’nin bahçesine 21 Eylül’de yerleştirildi. Heykelin yanına bir de çınar ağacı dikildi. Kaidesinin bir tarafında Nâzım’ın “Kurtuluş Savaşı Destanı”ndan bir bölüm bulunan heykelin diğer tarafında şairin doğum ve ölüm tarihleri yer alıyor. Kaidesiyle birlikte 6.5 metre yüksekliğinde olan ve bronzdan yapılan heykelin açılış törenine dönemin eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina, Nâzım Hikmet Vakfı yöneticilerinin de hazır bulunduğu bir törenle Atatürk Kültür Merkezi önündeki parkta yerini aldı. Bu anıt heykel, Türkiye’de dikilen ikinci Nâzım Hikmet heykeli oldu. (İlki dönemin eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın girişimi ve Nâzım Hikmet Vakfı yöneticilerinin katılımıyla Ankara Atatürk Kültür Merkezi bahçesine törenle dikilmiştir.( Bu eser Azerbaycanlı heykeltıraş Sait Rüstem tarafından yapıldı.)
İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu’nun bir konser verdiği açılış töreninde, tiyatro sanatçıları da Nâzım’ın dizelerini seslendirdi.
Kadıköy Belediyesi’nin girişimleriyle, Prıof. Dr. Rahmi Aksungur tarafından yapılan Nâzım Hikmet heykeli için bağışta bulunmak isteyen Kadıköylüler için çağrı yapıldı.
Sinematek Derneği ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle “Başkent Senaryo Yarışması” adlı uzun metraj, kısa metraj ve belgesel film dallarında, ulusal çapta bir senaryo yarışması düzenlendi. Yarışmanın konusu, Nâzım Hikmet’in doğumunun 100. yılı nedeniyle “Memleketimden İnsan Manzaraları” olarak belirlendi.
Halkevleri Nâzım Hikmet’in 100. doğum yıldönümünde oyun yazma ödülü başlattı. Ödüle 2000, 2001 ve 2002 yılı içerisinde yayımlanmış kitap ya da kitaplaşmış oyunların katılımı sağlandı. Ödülün seçici kurulu Orhan Aklaya, Bilgesu Erenus, Jülide Kural, Mümtaz Sevinç ve Sevda Şener’den oluştu.
Eczacıbaşı Fotoğraf Yıllığı 2002, “Türkiye’den İnsan Manzaraları” başlığıyla doğumunun 100. yılında Nâzım Hikmet’e ithaf edildi.