Yurt Dışı Etkinlikler
Danimarka’nın başkenti Kopenhag ve Orhus’ta 3 Mayıs’ta düzenlenen etkinliğe Nâzım Hikmet Vakfı Başkan Vekili Cevat Çapan katıldı. Etkinlikte Nâzım Hikmet belgeseli de izlendi.
DİDF’nin 3 Mayıs’ta düzenlediği Emek Şenliği’nde ise Güneş Tiyatrosu ve Membran Tiyatrosu “Bu Yürek” adlı oyundan bazı bölümler oynadı. Yılmaz Onay, Nâzım Hikmet’in şiirleri ve tiyatro oyunları üzerine konuştu.
NRW Kültür Bakanlığı’nın girişimleriyle, Bielefeld’de bulunan Türk Yunan Dostluk Derneği, Şehir Kütüphanesi, Bielefeld Kültür Dairesi ve “Vereine für Zeitgmabes Leben” adlı dernek ve kuruluşlar tarafından Nâzım Hikmet’in şiirlerinden uyarlanan “Benim İnsanlarım” adlı bir sergi açıldı. Sergi 25 Mayıs tarihine kadar gezildi.
New York’taki 21. Türk Kültür Şenliği kapsamında Nâzım Hikmet anıldı. Gecede Nâzım Hikmet’in elli kadar şiiri Türkçe ve İngilizce okundu. Şiir okuyanlara Scott Wilson, Yorgo Stathos ve Erol İsrafil Türk sanat müziği enstrümanlarıyla eşlik etti.
Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’nun Dortmund’da gerçekleştirdiği Emek Şenliği’nde Yılmaz Onay, Nâzım Hikmet’in şiirleri ve tiyatro oyunları konusunda bir konuşma yaptı.
14 Mayıs Avrupa günü etkinlikleri çerçevesinde Paris’teki Avrupa Evi’nde düzenlenen etkinlikte Nâzım Hikmet’in şiirleri okundu.
Türk Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi tarafından düzenlenen “Savaşa Karşı 13. Day-Mer Kültür Sanat Festivali Nazım Hikmet’e adandı. Festival 23 Haziran 7 Temmuz tarihleri arasında Londra’da gerçekleşti.
Zafer Diper’in “Hoş geldin Bebek” adlı oyunu Gik-Der’in davetiyle 23 Haziran’da Londra’da sahnelendi.
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölümü öğrencileri, Avrupa’da tiyatro eğitimi veren okulların katılımıyla her yıl Amsterdam’da düzenlenen Uluslar arası Tiyatro Okulları Festivali’ne Hollandalı öğrencilerle birlikte gerçekleştirdikleri “Nâzım Projesi” ile katıldı. Festival 22-27 Haziran tarihlerinde gerçekleşti.
Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği ile Radio Multikulti Türkçe Yayınlar Servisi tarafından Nazım Hikmet’in 100 yılı dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Nâzım Hikmet Vakfı’nın “Nâzım Hikmet” Belgeseli gösterildi, Tamer Bayyurt, Nâzım’ın şiirlerini seslendirdi.
18 Haziran 2002’de Nâzım Hikmet’in seçilmiş şiirlerinden oluşan “Beyond the Walls” adlı kitap Anvil Pres Poetry ile Yapı Kredi Yayınları imzasıyla çıktı.
Nürnberg Belediyesi İnter Kültür Büro ve Şehir Kütüphanesi Nâzım Hikmet’i Almanca hazırlanmış bir sergi ile andı. Sergi 4 Temmuz- 3 Ağustos tarihleri arasında Nürnberg Şehir Tiyatrosu’nda gezildi.
Onur Bayraktar 23 Temmuz’da Sicilya Siracusa’da düzenlenen Uluslararası Salvo Randone Festivali’nde Nâzım Hikmet’in Kuvayi Milliye’sinden bir bölümü Anadolu ezgileri eşliğinde yorumladı.
23 Temmuz’da Avignon Festivali’nde Nâzım Hikmet’in 100. yılına adanmış bir gösteri yer aldı.
Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (Day-Mer) tarafından düzenlenen “Savaşa Karşı 13. Kültür ve Sanat Festivali”nde 22 Haziran’da “Dünya Şairi Nâzım Hikmet” adlı bir şiir dinletisi gerçekleştirildi.