Yurt Dışı Etkinlikler
Kıbrıs’ta Çağdaşlar Kültür Derneği’nin girişimiyle 2 Nisan’da Yakın Doğu Üniversitesi’nde “Nâzım 100 Yaşında” başlıklı bir etkinlik gerçekleşti. “Şiirleriyle Nâzım Hikmet” başlıklı gösteriden sonra Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından hazırlanan “Nâzım Hikmet Şarkıları” belgeseli izlendi.
Paris’te 5 Nisan’da Serap Beyazkılıç ve Gaye Petek tarafından Elele’de hazırlanan “Victor Hugo – Nâzım Hikmet İki Şair ve Sürgün ” adlı Michele Aquien’in katıldığı bir konferans düzenlendi.
12 Nisan’da Fransa’nın Metz kentinde Moselle Türk İşçi Derneği tarafından konferans düzenledi. Dernek Başkanı Cemil Yörük’ün açılış konuşmasıyla başlayan konferans Nâzım Hikmet Vakfı Genel Sekreteri Kıymet Coşkun tarafından verildi. Konferans sırasında Strasburg’dan Muharrem Koç ve Almanya’dan gelen Erol Şirin tarafından Fransızca ve Türkçe olarak Nâzım Hikmet şiirlerinden örnekler okundu.
New York’ta 14 Nisan’da Kaye Playhouse Manhattan’da düzenlenen Nâzım Hikmet’i anma törenine Stephen Kinzer, Genco Erkal, Zülfü Livaneli, Kıymet Coşkun, İlhan Mimaroğlu, Ayşegül Durakoğlu, Tilbe Saran, Latife Mardin, Zişan Uğurlu, Randy Blasing, Mutlu Konuk, Yasin Uygunca ve Tamer Pınarbaşı katıldı. Etkinlik, uzun yıllardır New York’ta yaşayan Güngör Mimaroğlu ile Serdar İlhan’ın çabalarıyla gerçekleştirildi.
17 Nisan ‘da New York’ta Nâzım Hikmet Vakfı tarafından Can Dündar yönetmenliğinde hazırlanan Nâzım Hikmet Belgeseli gösterildi. Film gösterisi !4 Nisan etkinliğinin devamı olarak Güngör Mimaroğlu ve Serdar İlhan’ın organizasyonuyla düzenlendi.
İtalya, Roma’da kültür akademilerinden Angelica Constantiniana di Lettere Arti e Scienze tarafından düzenlenen gecede Nâzım Hikmet anıldı. Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Necati Utkan, gecede Nâzım Hikmet’in “Masalların Masalı” adlı şiirini İtalyanca ve Türkçe okudu. İtalyan sanatçılar Ilaria Caputi ve Teresa Poli Sandri, Nâzım Hikmet’in “Aşk Şiirleri” kitabından şiirler yorumladı.
İtalya’nın Floransa kentinde 19 Nisan’da başlayan “Aşkın Şairi Nâzım Hikmet ile El Ele” başlıklı üç gün süren bir etkinlik düzenlendi. Chille Kültür Enstitüsü tarafından San Salvi Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Nâzım Hikmet’in şiirlerini Claudio Ascoli ve Cecilia Bellini okudu.
20 Nisan’ da Houston Türk Amerikan Derneği Nâzım Hikmeti Anmak üzere konferans ve film gösterisi gerçekleştirdi. Konferans, Nâzım Hikmet Vakfı genel sekreteri Kıymet Coskun tarafından verildi. Konferans sonrasında Nâzım Hikmet Vakfı tarafından hazırlanan Nâzım Hikmet Şarkıları film gösterisi yapıldı.
Danimarka, Kopenhag ve Orhus’da Nâzım Hikmet Kutlama Komitesi’nin 20 Nisan’da düzenlediği etkinliğe Nâzım Hikmet Vakfı Danışma Kurulu üyesi Atatol Behramoğlu katıldı.
Macaristan, Budapeşte’de Türkiye Büyükelçiliği ve Ervin Szabo Kütüphanesi’nin ortaklaşa düzenlediği bir etkinlikle Nâzım Hikmet, 100. doğum yıldönümünde anıldı. Anma töreni Budapeşte Büyükelçisi Ender Arat tarafından açıldı. Etkinliğe Türkolog Prof. Dr. GyÖrgy Hazai, Türkolog Edit Tasnadi, sinema sanatçısı Can Togay ve Nâzım Hikmet’in arkadaşı Gül Benderli Togay katıldı.
Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Almanya, Dortmund’da 19 ve 20 Nisan’da gerçekleştirdiği etkinlikte Nâzım Hikmet’i andı. Etkinliğe Sunay Akın ve Zehra İpşiroğlu konuşmacı olarak katıldı.
Hollanda’da her yıl düzenlenen Türk Tiyatro Festivali, bu yıl 1 – 12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Türk-Hollanda Tiyatro Vakfı tarafından düzenlenen festivalde Nâzım Hikmet’in oyunları ve şiirlerinden uyarlanan yapımlara ağırlık verildi. Festival, Türk ve Hollandalı müzisyenlerden oluşan orkestranın, Nâzım Hikmet şiirlerini yorumladığı bir açılışla başladı. Ardından Genco Erkal, Rüştü Asyalı ve Ton Lutz, Nâzım Hikmet’in şiirlerini seslendirdi. Amsterdam merkezindeki De La Mar Tiyetrosu’ndandaki festivalde Müşfik Kenter, Oğuz Aral’ın yönettiği “Kuvayi Milliye Destanı”, Rüştü Asyalı ise Nâzım Hikmet’ten uyarlanan “Ben Bir İnsan” oyunlarını sahnelediler. Amsterdam Tiyatro Okulu öğrencileri, “Taranta Babu’ya Mektuplar”ı Hollandaca sundu.