Yurt Dışı Etkinlikler
YURT DIŞINDAKİ NÂZIM HİKMET ETKİNLİKLERİ
Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, şairimizin dünya çapında anılması için 2001 yılında uluslararası yazar örgütlerine çağrıda bulundu ve şairi anmak isteyen pek çok kurumla işbirliği yaptı. Nâzım Hikmet; Londra, Paris, New York, Moskova, Sidney, Kopenhag, Amsterdam, Berlin, Selanik, Bakü, Strasbourg, Johannesburg, Gelsenkirchen, Essen, Hamburg, Kudüs, Bremen, Frankfurt, Kudüs gibi dünyanın pek çok şehrinde çeşitli etkinliklerle anıldı ve bu etkinliklerde şairin dünya vatandaşı kimliği bir kez daha öne çıkarıldı.
2002 Uluslararası Nâzım Hikmet Yılı yurt dışı etkinliklerinin ilki Londra’da gerçekleşti. 8 Ocak’ta Queen Elizabeth Hall’de düzenlenen geceye Genco Erkal, Haluk Bilginer, Julie Christie, Adrian Mitchell ve Mark Rylance katıldı.
Ocak 2002’de Rusya Türk İşadamları Birliği ve Moskova Türk Kadınları Organizasyonu tarafından Moskova’da Dostluk Evi’nde düzenlenen gecede Nazım Hikmet’in şiirleri okundu. Çaykovski Konservatuarı’nda öğrenim gören Türk öğrencileri konser verdi. Türkolog Tofik Melikov konuşma yaptı.
Frankfurt Şehir Kütüphanesi’nde 25 Ocak’ta düzenlenen etkinliğe Nâzım Hikmet’in şiirlerini Almancaya kazandıran Annemarie Bostroem ve şiirleri seslendiren Erich Schaffner katıldı. Almanya’daki Kybele Müzikevi bir Nâzım Hikmet CD’si çıkardı.
Gazeteci Mine Türkili, 29 Ocak’ta Sicilya Siracusa’daki “Sınırsız Kütüphane”de Nâzım Hikmet’in şiirlerini okudu, şair hakkında tanıtıcı konuşma yaptı. İtalyan oyuncu Eugenio Maria Santovito da Nâzım Hikmet’in şiirlerini İtalyanca’dan okudu.
Viyana’da 6 -7 Şubat’ta Nâzım Hikmet’in 100. doğum yılı kutlandı.
Nâzım Hikmet’in “Unutulan Adam” adlı oyunu Atina’da Valos Sanat Tiyatrosu’nda Şubat ayından itibaren sahnelenmeye başladı. Oyunu Yunancaya Panayot Abacı çevirdi.
Danimarka, Kopenhag’da ve Orphus’da Nâzım Hikmet Kutlama Komitesi’nin 24 Şubat’ta düzenlediği etkinliğe Genco Erkal ve Vakıf Başkan Vekili Cevat Çapan katıldı.
Hollanda’da Mart ayında düzenlenen Türk-Hollanda Şiir Festivali’nde Nâzım Hikmet’e geniş yer ayrıldı.
Yunanistan’da Gümülcine’de Rodop İli Kadınlar Derneği ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin Nâzım Hikmet’i anmak için 9 Mart’ta düzenlediği etkinlikte Nâzım Hikmet Vakfı’nın hazırladığı “Nâzım Hikmet Şarkıları” belgeseli gösterildi. Esin Afşar, Arda Algül’ün piyanosu eşliğinde bir konser verdi.
Paris’te 14 Mart’ta Paris Dauphine Üniversitesi’nde “Jakond ve Si Ya Ou”nun bir bölümünden oluşturulan oyun sahnelendi. Oyunu Richard Soudee, Mehmet Ulusoy’un işbirliğiyle sahneye koydu.
Nâzım Hikmet, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde Paris’te UNESCO’da anıldı. UNESCO Genel Sekreteri Koichiro Matsuura’nın ve dönemin eski Kültür Bakanlığı Müsteşarı Fikret Üçcan’ın ev sahipliğini yaptığı gecede önce Nâzım Hikmet Vakfı’nın hazırladığı, Can Dündar’ın yönettiği Nâzım Hikmet Belgeseli’nden bir bölüm gösterildi. Programda; Genco Erkal, Nâzım Hikmet’ten şiirler okudu. Zeynep Oral, İlber Ortaylı, Gaye Petek, Alain Seksing ve Rene Zapata’nın katıldıkları bir panel düzenlendi.