Sempozyum
ULUSLARARASI NÂZIM HİKMET SEMPOZYUMU
Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Nâzım Hikmet Sempozyumu 25-26-27 Ocak tarihlerinde Mimar Sinan Üniversitesi Oditoryumu’nda gerçekleşti. Yurtiçinden ve dışından yaklaşık otuz kadar bilim insanı, araştırmacı ve edebiyatçının katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda Nâzım Hikmet’in yaşamı ve düşünce dünyası, şiiri, tiyatrosu, sineması, öykü ve romanları, kültür ve sanat dünyasına ilişkin yazıları ve değerlendirmeleri ele alındı.
Sempozyum süresince her sabah Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuar Bölümü öğrencileri küçük bir müzik dinletisi sundular. İlk gün koro, “Bu Bir Rüyadır” operetinden “Ruh Bir Kuştur” ve “Sevmek Bu” adlı yapıtları seslendirdi. İkinci gün viyolonselde Çetin Çağlayan, piyanoda Düet Düzgüner F. Elégie’nin bir eserini seslendirdiler, üçüncü gün ise kemanda Pelin Halkacı Akın, piyanoda Gülden Gökşen Adnan Saygun’un “Demet’ten Prelüd ve Horon”u seslendirdiler.
Altı ayrı oturumun gerçekleştirildiği Sempozyum’un konu başlıkları sırasıyla; Nâzım Hikmet’in Şiirinde Açılımlar, Nâzım Hikmet’in Yaşamı ve Düşünce Dünyası, Nâzım Hikmet Sinemasına Bakış, Nâzım Hikmet’in Oyun Yazarlığı, Nâzım Hikmet’in Sanat ve Edebiyat Anlayışı, Nâzım Hikmet’in Poetikası’ydı!..
Sempozyuma; Danimarka’dan şair Erik Stinus, Fransa’dan Nedim Gürsel, İngiltere’den şair ve çevirmen Richard McKane, Almanya’dan Monika Carbe, Fransa’dan Adonis, Cevat Çapan, Ataol Behramoğlu, İsrail’den Hava Pinhas Cohen, Özdemir İnce, Erdal Alova, Oğuz Makal, Rusya’dan Margarita Malayeva, Zehra İpşiroğlu, Rusya’dan bugün artık aramızda olmayan Antonina Sverçevskaya, Ayşegül Yüksel, Konur Ertop, Doğan Hızlan, Atilla Coşkun, Turgay Fişekçi, Almanya’dan Dietrich Gronau, Adalet Ağaoğlu,yine Rusya’dan Svetlana Uturgauri, Azerbaycan’dan şair ve Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızaev, Atilla Dorsay, Zeynep Oral, Feridun Andaç, Necati Sönmez. Sempozyuma katılamayan Azerbaycanlı yazar Akşin Babayev’in “Nâzım Hikmet ve Azerbaycan” başlıklı bildirisi Anar Rızaev tarafından okundu.
SEMPOZYUM PROGRAMI
25 Ocak 2002 Cuma
10.30-13.00: NÂZIM HİKMET’İN ŞİİRİNDE AÇILIMLAR
Yöneten: Adonis
Erik Stinus (Recep, Hasan, Hatçe ve Süleyman’ın Şairi)
Nedim Gürsel (Yeni Yüzyılın Eşiğinde Nâzım Hikmet)
Richard McKane (Piraye İçin Yazılmış Saat 21-22 Şiirleri)
Ataol Behramoğlu (Aleksandr Puşkin ve Nâzım Hikmet)
14.30-16.30: NÂZIM HİKMET’İN YAŞAMI VE DÜŞÜNCE DÜNYASI
Yöneten: Adalet Ağaoğlu
Atilla Coşkun (Nâzım Hikmet’in Düşünce Dünyasının Evrimi)
Svetlana Uturgauri (Nâzım Hikmet’in Üniversiteleri)
Turgay Fişekçi (Nâzım Hikmet’in Kişilik Özellikleri)
Dietrich Gronau (Nâzım Hikmet’in 100. Doğum Günü İçin)
26 Ocak 2002 Cumartesi
10.40-12.30: NÂZIM HiKMET SİNEMASINA BAKIŞ
Yöneten: Atilla Dorsay
Oğuz Makal (Nâzım Hikmet’in Sinemayla
İlişkilerinin Yeniden Değerlendirilmesi)
Margarita Malayeva (Nâzım Hikmet’in Yapıtlarından Ejder İbrahimov’un Çevirdiği Filmler)
Necati Sönmez (Nâzım Hikmet ve Sinema)
14.00-16.30: NÂZIM HİKMET’İN OYUN YAZARLIĞI
Yöneten: Zeynep Oral
Zehra İpşiroğlu (Bugünün Gözüyle Nâzım Hikmet’in Oyunları)
Antonina Sverçevskaya (Nâzım’ın Moskova’daki Oyunları ve Ivan Ivanoviç Üzerine)
Ayşegül Yüksel (Nâzım Hikmet’in Türk Toplumuyla İlgili Oyunları)
Konur Ertop (Ferhat’ın Geçmişten Geleceğe Yolculuğu)
27 Ocak 2002 Pazar
10.40-12.00: SANAT VE EDEBİYAT ANLAYIŞI
Yöneten: Doğan Hızlan
Anar Rızaev (Kerem Gibi)
Feridun Andaç (Nâzım Hikmet’in Düzyazı Dünyası)
13.30-15.30: NÂZIM HİKMET’İN POETİKASI
Yöneten: Cevat Çapan
Özdemir İnce (Nâzım Hikmet’in Poetikası)
Hava Pinhas Cohen (Akdeniz Aşkı)
Erdal Alova (Nâzım Hikmet’in Şiirinde Stilizasyon)
Monika Carbe (Memleketimden İnsan Manzaraları)
16.00-17.00: TARTIŞMA
Yönetenler: Cevat Çapan, Doğan Hızlan
ULUSLARARASI NÂZIM HİKMET SEMPOZYUMU ve BİLDİRİLERİN ÖZETİ
Sempozyum, Nâzım Hikmet etkinliklerine niteliksel bir düzey kattı. Nâzım’ı magazinleştirme çabalarına anlamlı bir yanıt oluşturdu. Son derece başarılı geçen sempozyum, Nâzım çalışmaları için de önemli bir kazanım sağladı. Çok şey öğrendik. Nâzım’a dışarıdan, yurtdışından ya da başka ülkelerdeki insanların gözüyle bakışı gördük ve yararlandık!..
Edindiğimiz bilgiye göre, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın ve Kültür Bakanlığı’nın sempozyum konuşmalarını ve bildirilerini kitap olarak yayımlama çalışmaları da sürüyor!.. Sempozyuma sunulan bildirilerin ve yapılan konuşmaların yayımlanması, kuşkusuz ki sanat dünyamız, Nâzım dostları ve Nâzım Hikmet çalışmaları için son derece önemli!.. Böylece, değerli bir başvuru kaynağını kazanılmış olacak.
Bu sempozyum için, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nı, Kültür Bakanı İstemihan Talay’ı ve Kültür Bakanlığı/Kütüphaneler Genel Müdürlüğünü bu değerli çalışmaları nedeniyle ne kadar kutlasak azdır!