Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Beşiktaş’ta şairi andı.
Evrensel şairimiz Nâzım Hikmet’in sonsuzluğa gidişinin 59. yıl dönümü Beşiktaş Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. Beşiktaş Sanatçılar Parkı, Nâzım Hikmet Anıtı önünde yapılan anmaya Vakıf Başkanı Rutkay Aziz, Başkan Vekilleri Kıymet Çoşkun, Özcan Arca, Genel Sekreter Turgay Fişekçi, Yönetim Kurulu üyeleri Nazan Moroğlu, Hülya Arslan, Taner Barlas ve Altan Gördüm, Girişim Kurulu üyesi hukukçu Atilla Coşkun ve Nâzım Hikmet dostları yer aldı. Anmaya Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, eski Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Sol Parti’den Alper Taş, heykeltıraş Mehmet Aksoy da katıldı. Açılış konuşmasını yapan Rutkay Aziz’in ardından sırasıyla Beşiktaş Belediye Başkan’ı Rıza Akpolat, dönemin Belediye Başkanı İsmail Ünal, heykeltıraş Mehmet Aksoy bu özel güne dair görüşmelerini ifade ettiler. Konuşmalardan sonra Altan Gördüm Nâzım Hikmet şiirleri, sanatçı Mazlum Çimen, şiirlerinden bestelenmiş türküler söylendi.
“Ülkemize Demokrasiyi, Özgürlüğü, Adaleti Getireceğiz”
Rutkay Aziz, anma programında yaptığı konuşmasında gezi direnişinin 9. yılına vurgu yaptı: “Yarınlara karşı umudumuzun zaman zaman azaldığı günlerden geçiyoruz. Dünyamız oldukça hoyrat ve acımasız. Ama bütün bunlara karşı umudun düşmanı olan insanlara karşı bir şairin umudu, umudun insanları olarak dünyaya barışı, kardeşliği ülkemize demokrasiyi, özgürlüğü, adaleti getireceğimize kesin inancımla sizleri bir kez daha selamlıyor; şairimizin anısı önünde de sevgi ve saygıyla eğiliyoruz.”
“Mücadeleci Nâzım’ı Anlamamız Gerekiyor”
Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli şairlerden birinin Nâzım Hikmet olduğunu belirten Rıza Akpolat, ” Nâzım Hikmet’i ölümünün 59’uncu yıl dönümünde anarken onun mirasını anlamak için hayatını kendi ömrünün ötesinde bir mücadeleye adayan Nâzım’ı da anlamamız gerekiyor. Yani hapiste geçirdiği yılları, dünyanın güneş etrafında döndüğü milyonlarca yılla kıyaslayıp mücadeleye devam eden Nâzım’ı anlamamız gerekiyor.
Program, 2014 yılında Yaşar Kemal, Nâzım Hikmet’in yeğeni Ayşe Yaltırım, Tarık Akan, Rutkay Aziz ve dönemin Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal tarafından açılan heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından sanatlaştırılan İki Kıtaya bir Nâzım Hikmet Köprüsü Anıtı’na kırmızı karanfiller bırakılarak son buldu.