NÂZIM HİKMET KÜBA’DA
Nâzım Hikmet doğumunun 108.yılında Küba’da anıldı. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ve Nicolas Guillen Vakfı’nın birlikte düzenlediği tören, Havana’da Yazarlar ve Sanatçılar Birliği (UNEAC) Salonu’nda yapıldı. Törene Nâzım Hikmet Vakfı öncülüğünde gelen Türk ve Kübalı yazar, şair ve sanatçılarla, Küba’nın eski Ankara Büyükelçisi yazar Ernesto Gomez Abascal ve Türkiye’nin Küba Büyükelçisi İnci Tümay katıldı. Tümay, bir konuşma yaparak törenin düzenlenmesinden ve Nâzım Hikmet’in Türkiye’den gelen yazar ve sanatçıların katılımıyla anılmasından duyduğu sevincini dile getirdi.
Havana’ya yerleştirilmek üzere getirilen Nâzım Hikmet Anıtı, Türk ve Kübalı sanatçıların katılımıyla düzenlenen törene damgasını vurdu. Tören, Guillen Vakfı Başkanı Nicolas Guillen’in torunu Nicolas Hernandes Guillen’in konuşmasıyla başladı. Guillen, Vakıf yöneticilerine ve törende bulunan yazar ve sanatçılara hoş geldiniz dedikten sonra büyükbabası Nicolas Guillen’in aynı yazgıya sahip dostu Nâzım Hikmet adına düzenlenen törene ev sahipliği yapmasından duyduğu onuru dile getirdi. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı adına Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Arca, Nâzım Hikmet anıtının Havana’da Nicolas Guillen anıtı ile karşılıklı yerleştirilmesinin, dostları Havana’da bir kez daha bir araya getireceğini belirtti.
Törene katılan yazar Hıfzı Topuz ise; Nâzım Hikmet’in 1961 yılında Havana dönüşü konakladığı Paris’te kendisine anlattığı anılarını aktardı. Fidel Castro’nun şiirlerinden tanıdığı Nâzım Hikmet’i gördüğündeki şaşkınlığını anlattığını, Fidel’in Nâzım’a verdiği puroyu da şairimizin Paris’te kendisine armağan ettiğini söyleyen Topuz, Nâzım Hikmet’in Küba devriminden etkilenişini, mutluluğunu, umudunu birinci elden açıklayarak tüm kuruluşları Küba’ya ve Kübalılara destek olmaya çağırdı.
Törende Heykeltraş Mehmet Aksoy, Guillen Vakfı Başkanı Guillen’e Havana’da Şairler Parkı’na Nicolas Guillen ve Pablo Neruda ile birlikte yerleştirilmesini önerdiği anıtının küçük bir kopyasını armağan etti. Aksoy konuşmasında; Havana’ya gelen heykelin, Nâzım Hikmet’in uzun yıllar demir parmaklıklar ardından özgürlüğe yönelişini dile getirdiğini belirtti. Tören, Kübalı yazar Dr. Guillerme Rodrigez Rivera’nın Nâzım Hikmet şiirinin Küba’daki etkisini anlattığı konuşmasıyla sürdü.
Ünlü Kübalı gitar sanatçısı Luis Manuel Molinas’ın Granados, Garay ve Rodrigo’nun bestelerinden oluşan küçük dinletisi sonrasında genç Kübalı şair Karel Leyva, Nâzım Hikmet için yazdığı şiiri okudu.
Türkiye’den sanatçı Orhan Şallıel’in piyanosuyla harman dalını salsayla yorumlaması ve Zülfü Livaneli’nin bestesi Karlı Kayın Ormanı’nın yine Şallıel piyanosu eşliğinde Türkiye Delegasyonu tarafından seslendirilmesi Kübalı izleyicileri gözyaşlarına boğdu.
Törenin son bölümünde Kübalı Tiyatro Sanatçısı Claudia Rojas İspanyolca, Genco Erkal ise Türkçe okudukları Nâzım Hikmet şiirleriyle izleyenleri büyüledi.
(Mehmet Aksoy, Nicolas Hernandes Guillen)
Fotoğraf: Başak Coşkun
Yer : KÜBA – HAVANA