MAKEDONYA ÇAĞDAŞ SANATININ İKİ TEMSİLCİSİ İSTANBUL’DA…
Makedonya Çağdaş sanatının iki önemli temsilcisi, Marijeta Sidovski ve Tanja Balac son dönem çalışmalarını Nâzım Hikmet Vakfı Sanat Galerisi salonlarında sergilediler. 8-30 Ekim 2009 tarihleri arasında açılan sergide, sanatçıların tuval, kolaj ve karışık teknikte eserleri sergilendi.
Makedonya, özellikle başkent Üsküp eksenli olarak çağdaş sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan bir ülke. Periyodik açılan sergilerin yanında özellikle yaz aylarında Makedonya yoğun bir sanatçı akınına uğruyor. Düzenlenen sanat kolonilerinde yapılan workshoplarla dünyanın birçok köşesinden sanatçılar akıyor bu ülkeye. Başkent Üsküp’ten başka, Tetova, Kriva Palanka, Prileb, Bitova, Kiceva, Gostivar, Strumica şehirleri her yıl onlarca sanatçıyı ağırlıyor. Etkinlik sonrası düzenlenen sergiler tam bir sanat şenliğine dönüşüyor. Bu etkinliklerde sanatçılar arasında kurulan köprüler anlamlı kültürlerarası birlikteliklerin temelini atıyor. Makedonya Kültür Bakanlığı, özellikle yerel belediyelerin destekleriyle yaygınlaşan bu etkinliklere büyük önem veriyor.
Makedonya Çağdaş Sanatın iki önemli temsilcisi Marijeta Sidovski ve Tanja Balac’ın eserlerinin Türk sanatseverlere sunulması, iki ülke arasında kurulacak kültürel ve sanatsal köprü açısından büyük önem taşıyor.
Marijeta Sidovski, 1973 doğumlu. Ülkesinde ve yurtdışında birçok kişisel sergi açan, uluslararası sanat organizasyonları ve workshop etkinliklerine katılan sanatçı 2008 yılında ülkesinin en prestijli ödüllerinden biri olan “Dimitar Kondovski” ödülünü kazandı.
Tanja Balac, 1968 doğumlu. 14 yurtiçi ve yurtdışı kişisel sergisinin yanısıra seksenin üzerinde karma, grup sergi etkinliklerine katıldı. Üç ödülü bulunan sanatçı 2006 dan buyana Üsküp Ressamlar Birliği’nin başkanlığını yapıyor. Ağırlıklı olarak pentür çalışmalarında, kalın boya katmanlarını kullanıyor. Geometrik formların kaotik atmosferinde modern şehrin insanda yarattığı derin bir yabancılaşma hissedilir; Şehrin kaosu ve bozulan düzenin insanda yarattığı travmalar, tuval yüzeyinin koyu kalın boya katmanlarında olanca derinliği ile farkedilir. Sanatçının ilk dönemlerinde konstrüktivist tavrının izleri, yeni çalışmalarında da yer yer karşımıza çıkar. Sanatçı son dönem çalışmalarında, tuval üzerine kolaj formlar ekleyerek, metin parçacıklarından oluşan soyut, yaşama dair amorf kurgunun kaygısını iletir izleyiciye.
Yer : NÂZIM HİKMET VAKFI SANAT GALERİSİ