Törene katılamayan Yaşar Kemal’in ödülünü Yapı Kredi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş aldı ve Yaşar Kemal’in ilettiği mesajı okudu.
Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven ve YKY Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş.
Yaşar Kemal’in mesajı:
Sevgili arkadaşlar,
Burada Nâzım Hikmet adına konulmuş barış ödülünü almak benim için büyük onurdur. Gelemediğim, sizlerle birlikte olamadığım için üzülüyorum ama bu ödül benim için bir mutluluk oldu.
Bugünkü insan uygarlığının dölyatağı Akdenizdir, Anadolu toprağı hoşgörünün, kardeşliğin, çeşitli öğelerin kaynaştığı, demokrasinin boy atabileceği bitek bir topraktır. Nâzım Hikmet çağımızın en büyüklerindendir. Dünyanın da ülkemizin de barışa susadığı bugünlerde Akdeniz kültürünün süregeldiği Dikilide, Nâzım Hikmet Barış Parkında hepinize selam eder, teşekkür ederim.
Geride bıraktığımız belki de insanlığın en acılı yüz yılı olan yirminci yüz yıl kanlı dünya savaşlarını, tarihin en büyük soykırımlarını yaşadı. Tarih boyunca her savaş bir yıkım olmuştur. Yenenler de yenilenler de, savaşların dışında kalanlar da aynı yıkımdan kurtulamamışlardır. Savaşlar insanların ölüm fermanıdır, savaşlar üstünde yaşadığımız toprakların, doğamızın ölüm fermanıdır. Her savaş, adı ne olursa olsun, insanlığımızı çürütür, vicdanımızı çürütür. Savaş ölümdür, insanın, doğanın, sevginin ve insanoğlunun binlerce yılda oluşturduğu değerlerin ölümüdür. Savaş insanlığı yüzyıllarca onulmayacak biçimde yaralar, insan soyunun yüzyıllardır geliştirdiği hukuku, insan hakları düşüncesini bir anda bir varmış bir yokmuş eder.
Bugün dünyalar yıkılıyor, doğa yok ediliyor ve insanları birer obur canavar haline getiren bir doyumsuzlar toplumu, bir tüketim dünyası yaratılıyor. Hiçbir çağda kötülük böylesine örgütlenmedi ve güçlü olmadı. Gözü dönmüş bir savaş kışkırtıcılığı almış başını gidiyor.
Sanat, gerçek sanat zulmün, şiddetin, tüketici oburluğunun, insanca olmayan her davranışın karşısındadır. Çünkü, ne olursa olsun, her biçim sanatın birinci işi başkaldırıdır. Sanat insanları yalana, zulme, bitip tükenmeyen anlamsız savaşlara, bütün kötülüklere karşı uyarır. Sanatlar içinde özellikle söz sanatları insanlığın gelişiminde öncülük etmiştir. Epopeleri yani destanları düşünelim, her destan bir yaşama sevinci çığlığıdır, bir umuttur, yaşama bir minnet türküsüdür. Halkta ve doğada karamsarlık yoktur. Halk ve doğa durmadan yaratır, karanlıktan aydınlık, umutsuzluktan umut…
İşte Nâzım Hikmet’in insanlığı ve şiiri de budur. Elinde büyük hüneri, çağların büyüğüydü, Türkiyemiz onun değerini hiç anlamadı. Yine de onu anlayanlar, az da olsak çok da olsak bu bizim mutluluğumuzdur. Bütün büyük sanatçılar gibi Nâzım Hikmet de bize kimin yanında olacağımızı göstermiştir, ölümün yanında değil, barışın, kardeşliğin, yaşama sevincinin yanında, karanlığın değil aydınlığın yanında, düşmanlığın değil sevginin yanında. Ve Nâzım Hikmet her zaman halkların yanında olmuştur. Nâzım Hikmetler oldukça insanlık da olacaktır. Bu güzelliği bilmeliyiz.
Yaşar Kemal
1.9.2012
Yer : DİKİLİ/İZMİR