BÜYÜK OZAN NÂZIM HİKMET 123 YAŞINDA ŞİŞLİ’DE ANILDI.
Türk ve dünya edebiyatının en önemli evrensel şairlerinden biri olan Nâzım Hikmet, doğumunun 123. yılında Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ve Şişli Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen özel bir programla anıldı. Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda “Nâzım 123 Yaşında: Ne Güzel Şey Hatırlamak Seni” temasıyla gerçekleşen etkinliğe sanat ve edebiyat dünyasından önemli isimler katıldı.
Dostların Arasındayız
Etkinliğin sunuculuğunu Nâzım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulundan Altan Gördüm üstlenirken, açılış konuşmalarını Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı adına Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Oral yaptı. Cumhuriyeti Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu okunan mesajları geceye eşlik etti.
Şişli Belediye Başkanı Şahan: “Nazım’ın Mirası, Özgürlük ve Adaletin Sesi”
Etkinlikte konuşan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Nâzım Hikmet’i sadece bir şair olarak değil, halkların sesi ve ezilenlerin yanında duran bir düşünür olarak nitelendirdi. Şahan, “Nâzım Hikmet’in şiirleri barış, kardeşlik ve özgürlük için bir çağrıydı. Onun mirası, adalet ve eşitlik hayaliyle mücadele eden tüm halkların ortak değeridir” dedi.
Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Oral ise konuşmasında Nâzım Hikmet’in yaratıcılığı, şairliği, komünistliği, haksızlığa, sömürüye, şiddete karşı direnci, cesareti, aşkları, vatanseverliği, evrenselliği, çağdaşlığı, idealleri ve umuduyla bir bütün olduğuna vurgu yaptı. “Sürgün hayatı, dinmeyen düşmanlıklar, vatandaşlıktan çıkarmalar, ölesiye hasret çektiği vatanından, anadilinden, toprağından uzak tutmalar… Bitmeyen, eksilmeyen, eskimeyen bir zulüm…Hepsi, hepsi boşunaydı! boşuna. Ne yaparlarsa yapsınlar, hepsi boşuna! Bugünkülere ders olsun! ŞAİR YAŞIYOR! ESERİ DE YAŞIYOR” dedi.
NÂZIM HİKMET VAKFI’NDAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE BURS
Zeynep Oral: Vakfın amacının, Nazım’ın eserlerini ulusal ve uluslararası çapta araştırmak, yaygınlaştırmak ve tanıtmanın ötesinde, sanatsal ve bilimsel çalışmalara yol açmak olduğunun altını çizen Zeynep Oral, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile iş birliği içinde bir burs programı başlattıklarını duyurdu. Oral, “Bu program, edebiyat fakültesinde okuyan gençlere yönelik karşılıksız bir burs. Amaç; Nâzım Hikmet’i daha iyi tanıyan ve daha iyi tanıtabilecek edebiyat öğretmenleri yetiştirmek.” şeklinde konuştu
Nâzım Hikmet 123 Yaşında; Şiirleri, Şarkıları, Eserleriyle Anıldı.
Geçen yıl hayatını kaybeden usta sanatçı Genco Erkal’ın sesinden Nâzım Hikmet’in “Otobiyografi” şiiri dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Ardından programda Halil Ergün, Tilbe Saran ve Selçuk Yöntem, şairin çeşitli şiirlerini seslendirirken Levent Ülgen ise ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ndan “Kartallı Kâzım” bölümünü sahneledi.
Mercan Selçuk Dans Topluluğu Nâzım Hikmet şiirlerini dans ve müzikle yorumlarken; gecenin açılış ve kapanışında Tarık Akan’ın çocukları Özel Taş Koleji Korosu sahneye çıktı. Program, sanatçılar Erdal Erzincan ve Zuhal Olcay şarkılarıyla devam etti. Gecenin finalinde ise Zuhal Olcay, Tarık Akan’ın Çocukları ile ‘Yiğidim Aslanım’ eserini seslendirdiler
Gecede, Şişli Belediyesi tarafından hazırlanan “Şişli’de Bir Nazım” kitabının tanıtımı yapıldı. “Ne güzel şey hatırlamak seni” diyen yüzlerce katılımcı, Nâzım Hikmet’in şiirleri ve idealleriyle dolu bir akşamda buluştu. Nâzım Hikmet Vakfı ve Şişli Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen bu anlamlı etkinlik, şairin bıraktığı özgürlük ve adalet, barış, mücadele mirasını bir kez daha hatırlattı.